Instagram

Blog

Home / All  / Blog  / Mărțișor – 1 MARTIE

Prima zi a lunii Martie aduce cu ea o tradiție veche și anume Mărțișorul.

Mărțișor

Pe vremuri Mărțișorul se dăruia tinerilor și copiilor înainte de răsărit și se purta în piept pe toată durată lunii Martie, până când se vedeau primele semne ale primăverii, ca de exemplu înflorirea cireșilor sau venirea rândunelelor.
Martisor femei

Unele legende spun că mărțișorul ar fi fost tors de către Baba Dochia atunci când aceasta urca cu oile pe munte. Aceasta rămâne însă în majoritatea culturilor un reprezentant al unității contrariilor ca de exemplu al luminii și al întunericului.

Mărțișorul este în zilele noastre un micuț obiect de podoabă legat cu un șnur împletit din două fire de lâna colorate în alb și roșu.

În timpuri actuale mărțișorul se dăruiește fetelor și femeilor ca simbol al venirii primăverii.

Alături de acesta se dăruiesc adeseori și flori timpurii de primăvară ca de exemplu: Ghiocei, Panseluțe, Năsturași sau Primule.

Deși mărțișorul și-a pierdut cu timpul din semnificațiile străvechi acesta apare în tradiţia română și a țărilor învecinate în formă unei creații artistice, tradițiile fiind diferite de la o zonă la altă.

Semnificația mărțișorului a rămas însă aceeași și anume acesta este un simbol al primăverii, al revenirii la viață și un triumf al naturii și al prosperității.

Ne dorim ca vântul răcoros de Martie să poarte cu el cele mai frumose #SURPRIZE.

A sosit primăvara, să ne bucurăm!
Echipa Gentleman Solutions